вторник, 13 ноември 2012 г.

Стивън Синофски – ръководителя на Windows подразделението на Microsoft напуска компанията


Днес в интернет се появи информация, че ръководителя на Windows подразделението на Microsoft  напуска компанията. След 23 години работа и активно участие в разработката на много ключови продукти и само месец след представянето на Windows 8 Стивън решава да напусне компанията за която е работил толкова дълго и е отдал голяма част от живота си. След тази новина идва един голям въпрос – трябваше ли този човек дал толкова на Microsoft да се маха точно сега и каква причина се крие зад това му решение?
За мен лично причините може да бъдат две. Първата и доста вероятна е че той може да е изкупителната жертва при един бъдещ неуспех на Windows 8. Другата причина може да се крие в самия него. Може той самия да не се чувства сигурен в успеха на новата операционна система и да е решил да се махне докато е време. Тук изниква следващия въпрос негова ли ще бъде вината за един бъдещ провал на Windows 8 и той ли трябва да понесе отговорността? Според мен той няма никаква вина в цялата ситуация в която се намират Microsoft  в момента, тъй като те просто бяха притиснати  и нямаха друга алтернатива.
 За голямо мое съжаление трябва да призная, че Microsoft малко закъсняха и сега се опитват да догонват, но по доста труден начин. След много успешния  Windows 7, за което много заслуги има точно Синофски, за Microsoft  настъпва един много труден път на преход към нещо тотално различно. Въпреки, че Windows 7 беше много успешен продукт, това не можеше да се каже за Windows Phone 7 и за мен от там започнаха да се зараждат проблемите. Аз съм използвал Windows phone 7 телефон в продължение на месеци и доста ми допадна концепцията, но за повечето хора това не беше просто тяхната платформа. Две са основните неща, които могат да създадат доста главоболия на компанията за в бъдеще. Едното е провала на Win phone 7,  а второто е че решиха да направят Windows за ARM процесори. След провала и ниския пазарен дял на мобилната платформа доста хора трябваше да бъдат махнати от компанията, защото заради тях се изпуска много голям пазар  при мобилните устройства.  След този провал Microsoft нямаха друг вариант освен да предложат нещо различно като концепция, за да могат да се върнат на мобилния пазар. Една от причините за този провал е желанието на Microsoft да използва концепцията на Apple и да вкара всякакви рестрикции на платформата си.  След всичко това Microsoft не успяха отново да влезнат в битката за мобилния пазар и затова решиха, че с Windows 8 ще променят целия пазар.
 Windows RT може да е много добре направен (за което не мога да твърдя, че е така защото съм нямал личен допир), но си остава една гола операционна система с един офис пакет и един магазин, който няма почти нищо. Това да се заложи на три различни операционни системи за PC-та, таблети и телефони може да се окаже доста лош ход. Колкото и да са с едно ядро всяка си остава със своята индивидуалност.  Най-правилното решение за мен беше да се използва Windows phone като операционна система за таблетите. Ако това се беше случило сега Surface можеше да има вече магазин със 120000 приложения, а не един гол Windows с тепърва развиващ се магазин. Както се вижда при Android и Apple този подход работи.
При Windows phone 8 се вижда, че е направена стъпка в правилната посока, но въпреки това неизвестните са все още много. Надявам се, че от Microsoft ще успеят да реализират бъдещите си планове за развитие и нещата рано или късно ще се случат, но разделяйки се с ключови служители няма да им е от полза. Надявам се господин Синофски да продължи да твори в тази област, защото за мен той е един доста кадърен човек в който има много потенциал. Пожелавам му успехи в бъдещите му начинания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар