сряда, 28 ноември 2012 г.

Android 4.2. – втората издънка на Google за последните 12 месеца


Отварям тази тема, за да предупредя всички имащи Nexus устройства и чакащи версия 4.2 на Android да направят по един backup преди на ъпдейтнат. Както много хора и аз съм си купил Nexus устройство (Samsung Galaxy Nexus), защото ъпдейтите идват до седмица две след официалната премиера на новата версия на операционната система. До версия 4.1.2. всичко си се случваше повече от добре, но за съжаление това не може да го кажа за най-новото творение на Google Android 4.2.. Вчера вечерта най-накрая дойде съобщение, че има нова версия и че мога да ъпдейтна. Подготвих телефона и си пуснах ъпдейта да се инсталира. Всичко си беше ок дръпна се ъпдейта рестартира се телефона, започна да си се инсталира, но всичко свърши когато се рестартира и започна да зарежда операционната система. Телефона си зацикли на началното лого и не пожела да мръдне повече. Пробвах какви ли не системи с пълна батерия, с наполовина пълна, с включен адаптер и без, с wipe cache partition, със сложена сим карта и извадена, с дълго изчакване да зареди и резултата беше нулев. Най-лошото от цялата работа е че този телефон няма sd карта и ако му направя factory reset ще загубя всичко на него. Тъй като никога не се отказвам толкова лесно ще пробвам да инсталирам пак 4.2 ъпдейта през флашка закачена за телефона или чрез ADB и се надявам да се съживи колкото да си преточа информацията и веднага ще се върна на версия 4.1.2.  Нямам навика да си правя backup преди инсталиране на нова версия, защото си мислих, че втора такава издънка като Android 4.0 Google няма да направят, но ето видя се, че явно могат. В интерес на истината видях само още няколко случая като моя, но за сметка на това всички успели да ъпдейтнат се оплакват от доста проблеми и бъгове, част от които са неработещ Bluetooth и забиваш GPS. Друга индикация, че нещата са тотално сбъркани при тази версия е излизането на версия 4.2.1 само две седмици след пускането на ъпдейта. Информация за това може да се намери тук.
Същата история се случи и с Android 4.0 само седмици след като излезe се пусна версия 4.0.1, а за да бъде напълно оправен трябваше да чакаме до версия 4.0.4.. Версия 4.1. беше наистина много добре изпипана и много неща бяха изгладени. С версия 4.1.2. живота на батерията ми се дигна с около 20% и изведнъж както всичко беше ок всичко отиде по дяволите. Вече трябва да се има едно на ум и да се прави backup  преди всеки ъпдейт.
Като причина за случилото се засега подозирам свободното място на телефона преди да започне ъпдейта. Както казах този телефон няма sd карта, а има само вградена пемет от 16GB от която използваеми са не повече от 12GB. За днешните стандарти това е критично малко, като се има предвид, че в google play има приложения големи по 2GB. Та с тези 12GB е доста трудно човек да запази поне гигабайт свободен. При мен свободното място обикновено варира от 450MB до към 700MB. Забелязах, че когато свободното място е около 500MB част от приложенията не искаха да се ъпдейтват и избиваха грешка, че няма свободно място, а то реално има 500MB. Интересното е че такива грешки даваха приложения на които самия ъпдейт е по 20-тина мегабайта. И от цялото това нещо си мисля дали има шанс да не е стигнало мястото от 500MB да се инсталира новия ъпдейт и от това да се е омазала системата и да не иска да зареди. Ъпдейта реално е около 70MB. За друга причина не мога да да се сетя. Търся свежи идеи за това каква може да е причината за срива и как може да си измъкна инфото от телефона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар