понеделник, 28 януари 2013 г.

Android: Полезни приложения и уиджети

Мобилната платформа на Google набира все повече популярност и предлага все повече функционалности. След 10 версии на операционната и над 700 000 приложения в Google Play става все по-трудно да бъдат открити наистина добрите приложения. Въпреки стотиците класации на приложения в интернет, винаги се намират и доста добри приложения извън тези класации. В Google Play редовно има намаления на платени приложения и така човек може да си купи стойностни приложения на добра цена. След натрупан няколко годишен опит с платформата реших, че е време да споделя приложенията, които използвам ежедневно и които ми улесняват живота многократно.

920  Text Editorтекстов редактор, който  е доста удобен за четене на код на различни езици.  Поддържани езици са C, C++, C#, Java, Javascript,PHP, HTML и още доста други. Писането е доста трудно, но не и невъзможно, но само за много дребни корекции по кода. Това е най-доброто приложение на темата, което намерих в Google Play.

AppCache CleanerЕдно много полезно приложение, което изчиства кеша, който трупат инсталираните приложения. При повече инсталирани приложения това приложение може да освободи около 100-150MB. Много е полезно за телефони, които нямат слот за SD карти.

aTorrent – най-добрия безплатен торент клиент за мен с множество настройки. Има опция за автоматично включване с пускането на телефона(таблета), опция за сваляне само през Wi-Fi или сваляне когато е включен към ток. Последното е полезно тъй като свалянето точи доста бързо батерията. Интерфейса е доста опростен и има доста опции за сортиране на торентите. Приложението има и платена версия в която няма реклами.

AVGFree – безплатна антивирусна програма от AVG. До сега не съм имал проблеми с вируси за Андроид и не знам дали това е най-доброто приложение. От към опции доста са се постарали. Освен стандартните опции, които предлага всяка една антивирусна програма в тази има Task Killer, Battery Consumption, Data Usage, App Locker.  Друго което предлага програмата е Anti-Theft опция. Чрез нея може да се локализира телефона ако е пуснат GPS-а, да се заключи дистанционно или да се изтрият данните от устройството от разстояние.

BSPlayer Free – добре познатият медия плеър. Възпроизвежда всякакви аудио и видео формати и няма никакви проблеми с четенето на субтитри във формат str, txt и sub. Има поддръжка за двуядрени и четириядрени процесори и поддържа хардуерно ускорение. Хубавото при този плеър е че има пачове за различни поколения ARM процесори. Има и платена версия в която няма реклами.

BulgariaAndroid – приложение, което събира на едно място всички български приложения в Google Play. Приложенията могат да се избират по различни категории.

CallMeter 3G – едно безкрайно полезно приложение с помощта на което може да се следи месечния тарифен план. Могат да се наблюдават входящите и изходящите минути, SMS-и и изразходвания мобилен интернет. Към приложението има и уиджети с които всичката информация за мобилния план е на едно скролване разстояние.

ColorNoteприложение и уиджет с помощта на които може да се създават бележки, списъци и ToDo листове. Уиджета е  в няколко различни размера и дава възможност за избор в зависимост от свободното налично място на десктопа.

ESFile Explorer -  един от най-добрите файлови мениджъри за Андроид. Приложението освен файлов мениджър разполага и с мениджър на инсталираните програми, клауд клиент, FTP клиент и Samba клиент. Приложението има и вграден плеър за аудио и видео файлове.

Free Internet – приложение, което помага за намирането на отключени Wi-Fi мрежи в България. Като допълнение при намиране на избрана точка приложението може да предложи най-кратък маршрут до нея.

HDWidgets – уиджети показващи час, дата, прогноза за времето и различни системни показатели. Уиджетите са съвместими както с телефони, така и с таблети тъй като се предлагат в различни размери. За момента има само платена версия.

JuiceDefender – приложение за подобряване и оптимизиране на живота на батерията. За съжаление Android устройствата нямат много добър живот на батерията и едно такова приложение дава възможност за оптимизиране на системата и постигане на по-добър живот на батерията. Приложението има три версии: безплатна, плюс, и ултимейт. В безплатната версия са активни Balanced и Aggressive профилите,  а в другите две версии има и Extreme профил. Приложението има доста опции за контрол за различни опции на операционната система. Някои възможности на приложението изискват root.

Това са само част от нещата, които използвам ежедневно. В най-скоро време ще напиша и за останалите приложения, които използвам. Към момента приложенията вървят на версия 4.2.1. и не съм срещал много проблеми. Тъй като с последния ми апарат съм минал през всички версии от Андроид 4.0.3 насам мога да кажа, че приложенията редовно се ъпдейтват, за да могат да вървят безпроблемно с най-новата и актуална версия на операционната система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар